Αρχική ~ Οικονομια ~ Δύο μνηστήρες στην τελική ευθεία για τον ΑΔΜΗΕ

Δύο μνηστήρες στην τελική ευθεία για τον ΑΔΜΗΕ

deiΩς γνωστόν, η πρώτη προθεσμία για τη διαγωνιστική διαδικασία πώλησης του 24% της θυγατρικής της ΔΕΗ λήγει την Τρίτη στις 26 Ιουλίου. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον οι υποψήφιοι επενδυτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη φάση αυτή το «παρών» αναμένεται να δώσουν ο ιταλικός διαχειριστής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας TERNA και ο αντίστοιχος γαλλικός διαχειριστής RTE. Η τελευταία είναι θυγατρική της εταιρείας ηλεκτρισμού EdF.

Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν να είναι και οι μόνες ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις στον διαγωνισμό για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ. Κι αν όχι, μάλλον είναι τα δυνατά φαβορί για τη συμμετοχή τους μέχρι το τέλος του διαγωνισμού.

Να σημειωθεί ότι στον προηγούμενο διαγωνισμό του Διαχειριστή είχε συμμετάσχει η ιταλική TERNA, η οποία φαίνεται να επαναβεβαιώνει το ενδιαφέρον της.

Η διεθνής πρόσκληση-εκδήλωση ενδιαφέροντος χωρίζεται σε δύο φάσεις, την πρώτη που είναι το στάδιο προεπιλογής με καταληκτική ημερομηνία την 26η Ιουλίου και τη δεύτερη όπου όσοι προκριθούν καλούνται να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές. Σκοπός και σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης είναι έως τις 31 Οκτωβρίου να έχει αναδειχθεί ο πλειοδότης και έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2017 να έχει μεταβιβαστεί το 24% στον επενδυτή.

Προϋποθέσεις

Μία από τις προϋποθέσεις για την ανάδειξη του αγοραστή είναι να πρόκειται για Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέλος του ENTSO-E (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών) ή Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας που συμμετέχει σε Διαχείριση Συστήματος Μεταφοράς που είναι μέλος του ENTSO-E ή κοινοπραξία στην οποία τουλάχιστον ένα μέλος αυτής είναι Διαχειριστής.

Για να αποκτήσει ενδιαφερόμενος δικαίωμα συμμετοχής θα πρέπει τα ίδια κεφάλαιά του στην τελευταία τριετία να είναι τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση της κοινοπραξίας ο διαγωνισμός δεν αποκλείει και τη συμμετοχή fund ή εταιρείας επιχειρηματικού κεφαλαίου (private equity) αρκεί να έχει ενεργά, διαθέσιμα και μη επενδεδυμένα κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ethnos.gr

x

Δείτε επίσης

Στα 98,231 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο

Στο ποσό των 98,231 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε τον Αύγουστο το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος προς το ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη