Αρχική ~ Ελλαδα ~ Διαμαρτυρία ΣΕΜΜΑ για ρεπορταζ!

Διαμαρτυρία ΣΕΜΜΑ για ρεπορταζ!

ready-to-give-birth-naturallyΔιαβάστε πιο κάτω τη διαμαρτυρία του ΣΕΜΜΑ σχετικά με τον τρόπο που προβλήθηκε από τα ΜΜΕ η εκτέλεση φυσιολογικού τοκετού από μαία στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας.

Ενημερώνουμε τα μέλη μας ότι ανάλογη διαμαρτυρία εστάλη και σε όσα site κάλυψαν το συμβάν με σχετικό τρόπο.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΜΑΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

(Ν.Π.Δ.Δ.)

ΑΡ.ΠΑΠΠΑ 2, 115-21 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.: 210 6465 691 – 210 6429 675 Fax: 210 6465 691

Email:sema-icm@otenet.gr

Αρ πρωτ. 198      Αθήνα 11/07/2016

Προς Τηλεοπτικο σταθμό STAR

 

Θέμα: «Σχετικά με ρεπορτάζ για τοκετό στην Ιεράπετρα»

 

Αγαπητοί κύριοι,

Στο βραδινό Δελτίο Ειδήσεων στις 10 Ιουλίου 2016, προβάλλατε ρεπορτάζ σχετικά με γυναίκα που γέννησε με φυσιολογικό τοκετό χωρίς γυναικολόγο αλλά με την παρουσία μαίας στο Γενικό Νοσοκομείο Ιεράπετρας.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο φυσιολογικός τοκετός πραγματοποιείται από την μαία/μαιευτή όπως ορίζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των μαιών (Π.Δ. 351/1989) η ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά και ο παγκόσμιος ορισμός της μαίας. Η μαία είναι η επαγγελματίας υγείας που μπορεί να εγγυηθεί την ομαλή γέννα στον φυσιολογικό τοκετό και παρακολουθεί την εγκυμοσύνη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και σύμφωνα με το νομικό μας καθεστώς και στην Ελλάδα. Ο/Η γυναικολόγος καλείται μόνο σε περίπτωση επιπλοκών που οδηγούν σε καισαρική τομή.

Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουμε το θλιβερό προνόμιο να έχουμε υψηλότατο ποσοστό καισαρικών, με αποτέλεσμα ο τοκετός να «ιατροκρατείται» και να υπάρχει η αντίληψη ότι η έγκυος είναι λίγο ως πολύ ασθενής. Δεν είναι όμως έτσι στην πραγματικότητα.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η κοινωνία της Ιεράπετρας ανησυχεί σοβαρά για την υποστελέχωση του νοσοκομείου της πόλης, όπως και πολλά άλλα νοσοκομεία στην επαρχία, αλλά και στην Αθήνα και αυτό είναι ανησυχητικό για το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας.

Στο πλαίσιο, όμως, της ανάδειξης αυτού του πραγματικού γεγονότος είναι καλό να μην δημιουργούμε εντυπώσεις για τις ικανότητες συγκεκριμένων επαγγελματιών υγείας, αλλά και ανασφάλεια στον κόσμο και πολύ περισσότερο στις ίδιες τις εγκυμονούσες γυναίκες.

Λυπούμαστε ιδιαίτερα και διαμαρτυρόμαστε για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε το συμβάν αφού η γυναίκα είχε πρόσβαση στην καθ’ύλην αρμόδια επαγγελματία για την εκτέλεση του Φυσιολογικού Τοκετού που είναι η μαία.

Εκ μέρους του ΔΣ του ΣΕΜΜΑ

Η Πρόεδρος

Περμανθία Πανανή

Αφήστε το σχόλιό σας

x

Δείτε επίσης

Οι πολλές ώρες εργασίας ευθύνονται για την αύξηση της πίεσης στο αίμα

Αντικρουόμενες είναι οι μελέτες αναφορικά με τις επιπτώσεις του εργασιακού στρες ως προς την αύξηση ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη