Αρχική ~ Οικονομια ~ Στα 3 δισ ευρώ εκτινάχθηκε το έλλειμμα σε ΙΚΑ-ΟΑΕΕ για φέτος

Στα 3 δισ ευρώ εκτινάχθηκε το έλλειμμα σε ΙΚΑ-ΟΑΕΕ για φέτος

ikaΤη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας παρουσίασε η ΠΟΠΟΚΠ (ομοσπονδία εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία) στο σημερινό συνέδριό της.

Όπως αναφέρεται στην εισήγηση που παρουσιάστηκε, μόνο για το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ, το έλλειμμα στους προϋπολογισμούς τους για το 2016 πλησιάζει τα 3 δισ ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος του αφορά στη συνεχιζόμενη δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, μείωση που στο Ι.Κ.Α φτάνει το 28,2% σε σύγκριση με το 2015. Πρόκειται για «μνημονιακή» πολιτική απόφαση προς την κατεύθυνση της συρρίκνωσης του ποσοστού της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης σε σχέση με το ΑΕΠ, αποτέλεσμα της συμφωνίας για τη δημιουργία δημοσιονομικών πλεονασμάτων σε βάρος των συνταξιοδοτικών παροχών.

Ο λόγος που το συγκεκριμένο έλλειμμα δεν μετατρέπεται σε ταμειακό είναι η «καταχρηστική» του κάλυψη κυρίως από τις εισφορές περίθαλψης που εισπράττονται από τα δύο ταμεία για λογαριασμό του Ε.ΟΠ.Υ.Υ και δεν αποδίδονται. Το συνολικό ποσό της οφειλής είναι σχεδόν 2 δισ ευρώ. Μεγάλη είναι η παρακράτηση από το ΙΚΑ και υψηλών ποσών που εισπράττονται και δεν αποδίδονται στον Ο.Α.Ε.Δ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των πρώην Ο.Ε.Κ και Ο.Ε.Ε. Παρότι καταργήθηκαν οι δύο Οργανισμοί μαζί και οι εισφορές των εργοδοτών, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να καταβάλλουν κανονικά και η κράτηση διευρύνθηκε σχεδόν σε όλα τα επαγγέλματα (ναυτικούς, ξεναγούς κ.α). Από το 2012 όμως μέχρι και το Δεκέμβρη του 2015 από τα καταβληθέντα από τους δικαιούχους υπέρ Ο.Ε.Κ (1%) και Ο.Ε.Ε (0,35%), 850 εκατ. έχουν αποδοθεί από το Ι.Κ.Α μόνο 2 εκατ! Τα υπόλοιπα περίπου 848 εκατ. έχουν παραμείνει στο Ι.Κ.Α, διογκώνοντας το χρέος του προς τους Ο.Ε.Κ-Ο.Ε.Ε και τον διάδοχο φορέα που είναι ο Ο.Α.Ε.Δ σε πάνω από 3 δισ.

Επίσης οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία επισημαίνουν τη δραματική κατάσταση από την άποψη των ελλείψεων προσωπικού.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η ολοκλήρωση του 40% των παλαιών συνταξιοδοτικών αποφάσεων έως το τέλος του 2016, στην περίπτωση λόγου χάρη του Ο.Α.Ε.Ε. και με δεδομένο πως η διαδικασία αφορά στην πλήρη σχεδόν επανεπεξεργασία του συνταξιοδοτικού φακέλου, σημαίνει ότι ένας Οργανισμός που λειτουργεί με το 50% του προσωπικού το οποίο διέθετε πέντε χρόνια πριν και με μεγάλη δυσκολία καταφέρνει να καταβάλλει περίπου 22.000 νέες συντάξεις το χρόνο και καθυστέρηση που φτάνει τις 40.000 αιτήσεις, για τους επόμενους έξι μήνες, δηλαδή μέχρι την 31/12/2016, θα πρέπει να έχει επεξεργαστεί και καταχωρήσει στοιχεία για άλλες 150000 περίπου παλαιές αποφάσεις.

Έως 31 Μαρτίου 2017 θα πρέπει αυτές να έχουν επανυπολογιστεί πλήρως και αντίστοιχα μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2017 οφείλει να έχει ολοκληρώσει οριστικά το έργο του επανυπολογισμού περίπου 380.000 παλαιών αποφάσεων!

Όπως τονίζει η ΠΟΠΟΚΠ, αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα ταμεία, καθώς μόνο στο ΙΚΑ οι καταβαλλόμενες συντάξεις φτάνουν τα 1,3 εκατ. ευρώ.

Πηγή: economy365.gr

x

Δείτε επίσης

Online με το taxisnet οι ταμειακές μηχανές

Μέσα στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται να ξεκινήσει η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών με ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη