Αρχική ~ Ελλαδα ~ Πλήγμα για τις εταιρείες κινητής το έκτακτο τέλος

Πλήγμα για τις εταιρείες κινητής το έκτακτο τέλος

kinitoΠτώση για 8η συνεχόμενη χρονιά είχαν είχαν τα έσοδα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, λόγω του έντονα υφεσιακού περιβάλλοντος της Ελλάδας, ενώ η επιβολή του έκτακτου τέλους θα εντείνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Ειδικότερα τα έσοδα του του κλάδου κινητών επικοινωνιών από υπηρεσίες το 2015 μειώθηκαν κατά 2,9% και διαμορφώθηκαν στα 1,87 δισ. ευρώ.

Μικρή μείωση, κατά 3% εμφανίζει και ο αριθμός των συνδρομητών των κινητών επικοινωνιών τα τελευταία έτη, και κυμαίνεται γύρω στα 16 εκατομμύρια, ενώ τα έσοδα ανά χρήστη (ARPU) στην Ελλάδα μειώθηκαν περαιτέρω κατά 2%, υποχωρώντας κάτω από τα 10 ευρώ μηνιαίως.

 Αυτό προκύπτει από την νέα μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών «Οι ψηφιακές επικοινωνίες, βασικός πυλώνας ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας».

Ωστόσο παρά το υφεσιακό περιβάλλον οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας συνεχίζουν τις επενδύσεις, καθώς το 2015 αυξήθηκαν κατά 35% στα 719 εκατ. ευρώ από 598 εκατ. ευρώ το 2014.

Σύμφωνα με την μελέτη, η Ελλάδα το 2015 σημείωσε μία πρωτιά: Κατάφερε να ξεπεράσει τον μέσο Ευρωπαϊκό όρο στο ποσοστό κάλυψης δικτύων 4G αγγίζοντας το 79,4% κάλυψης έναντι 70,2% του μέσου όρου.

Η κάλυψη δικτύων νέας γενιάς σταθερής (VDSL) εμφανίζεται στα μισά του μέσου όρου της ΕΕ φθάνοντας μόλις στο 36% έναντι 71% των άλλων κρατών αλλά η πρόσφατη επέκταση κάλυψης VDSL δεν έχει ακόμα αποτυπωθεί σε επίσημα στοιχεία.

Παράλληλα το 44% των πολιτών χρησιμοποιεί κινητή ευρυζωνική σύνδεση έναντι 75% στην ΕΕ ενώ αντίθετα στην σταθερή ευρυζωνικότητα η χώρα είναι πολύ κοντά (66%) στον μέσο όρο (72%). Παράλληλα, μόλις το 21% των πολιτών στην Ελλάδα χρησιμοποιεί υπηρεσίες eBanking έναντι 57% του μέσου όρου της ΕΕ.

Η επιβολή του τέλους θα οδηγήσει σε συρρίκνωση

Ως κύρια εμπόδια για την ανάπτυξη του κλάδου και τη μεγέθυνση του οφέλους για την ελληνική οικονομία η μελέτη καταδεικνύει, κατά κύριο λόγο, τις εκκρεμότητες στην αδειοδότηση των σταθμών βάσης, την υπερφορολόγηση των υπηρεσιών και τις διαδικασίες κοστολόγησης του φάσματος.

Μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται ότι οι καθυστερήσεις στην αδειοδότηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες και οι ασάφειες στη νομοθεσία συνεχίζουν να δημιουργούν σημαντικές καθυστερήσεις στην αδειοδότηση των σταθμών βάσης – την ομαλή ανάπτυξη των δικτύων και το ξεδίπλωμα των επενδύσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι εξακολουθούν να απαιτούνται έως και δύο χρόνια για την αδειοδότηση σταθμών βάσης έναντι τεσσάρων μηνών, που προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο.

Επιπλέον, οι εταιρείες έχουν κόστος διαχείρισης των σχετικών διοικητικών διαδικασιών που αφορούν το δημόσιο, το οποίο φτάνει τα 28 εκατ., δηλαδή το 7% των συνολικών επενδύσεων του κλάδου κατ’ έτος.

Επίση η πρόσφατη επιβολή ειδικού τέλους 5% στη σταθερή τηλεφωνία (περιλαμβάνοντας το διαδίκτυο) και 10% στη συνδρομητική τηλεόραση θα επιβαρύνουν περαιτέρω το ψηφιακό χάσμα εντός Ελλάδας, ανακόπτοντας τη διείσδυση των νέων τεχνολογιών και θα εντείνουν την ψηφιακή απόκλιση της Ελλάδας από την ΕΕ.

Όπως επισημαίνεται η επιβολή ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας (το 2007 και το 2009) η Ελλάδα κατατάσσεται 1η στη φορολόγηση των κινητών επικοινωνιών στην ΕΕ με τη συνολική φορολογική επιβάρυνση να φτάνει έως και το 49%.

Τα δε δημόσια έσοδα που προέρχονται από το ειδικό τέλος κινητής εμφανίζουν σταθερή συρρίκνωση τα τελευταία χρόνια, απόδειξη ότι οι αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών εντείνουν την ύφεση στον κλάδο, χωρίς να επιφέρουν τα επιθυμητά δημοσιονομικά οφέλη.

Πηγή: insider.gr

x

Δείτε επίσης

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Έως τις 20 Οκτωβρίου οι αιτήσεις

Την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, με εξαίρεση τρεις σχολές, αρχίζει η υποβολή από τους δικαιούχους του ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη