Αρχική ~ Οικονομια ~ Παράταση εξετάζει η Εφορία

Παράταση εξετάζει η Εφορία

eforiaΠαράταση έως τις 12 Ιουλίου για τις επιχειρήσεις και ώς τις 22 Ιουλίου για μισθωτούς και συνταξιούχους εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, δεδομένου ότι 2,2 εκατ. φυσικά πρόσωπα δεν έχουν ακόμη υποβάλει τις φορολογικές δηλώσεις τους.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) που δείχνουν ότι σε σύνολο 6 εκατ. υπόχρεων, οι φορολογούμενοι που έχουν υποβάλει το βασικό έντυπο της δήλωσης Ε1 και κατά περίπτωση τα υπόλοιπα (Ε2, Ε3) ανέρχονται σε 3,85 εκατ.

Ετσι, για να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία ώς το τέλος του μήνα που εκπνέει ηνόμιμη διορία, απαιτείται η υποβολή περίπου 310.000 δηλώσεων την ημέρα.

Το νούμερο αυτό είναι απαγορευτικό για το ΤAXIS, καθώς δεν μπορεί να «σηκώσει» περισσότερες από 150.000-160.000 δηλώσεις ημερησίως, διαφορετικά ο κίνδυνος ενός ξαφνικού μπλακ άουτ είναι ορατός εφόσον ξεπεραστεί αυτός ο όγκος.

Σύμφωνα με τα στατιστικά της ΓΓΔΕ στις 22 Ιουνίου ήταν ο ανώτατος αριθμός των δηλώσεων που άντεξε το ΤΑΧIS, οι οποίες ανήλθαν σε 151.249.

Το κύμα μαζικής υποβολής των δηλώσεων από τους υπόχρεους δεν αφήνει άλλα περιθώρια στους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών από την παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται να δοθεί περιθώριο 22 ημερών για τα φυσικά πρόσωπα και 10 ημερών για τις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα εξετάζεται η προθεσμία για τα φυσικά πρόσωπα να εκπνεύσει αντί της 30ής Ιουνίου στις 22 Ιουλίου, και στις 12 Ιουλίου για τα νομικά πρόσωπα.

Συμψηφισμός

Σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα τα οποία προκύπτουν από τις 3,85 εκατ. δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα, αυτά έχουν ως εξής:

1 Χρεωστικό σημείωμα θα λάβουν 1.304.861 φορολογούμενοι. Συνολικά καλούνται να πληρώσουν το ποσό των 1,47 δισ. ευρώ ή διαφορετικά 1.128 ευρώ ο καθένας κατά μέσο όρο.

Οσοι φορολογούμενοι καλούνται να καταβάλουν φόρο θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση μέχρι τις 31 Ιουλίου, τη δεύτερη μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και την τρίτη και τελευταία δόση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι οι χρεωστικές δηλώσεις αποτελούν το 33,88% του συνόλου.

2 Πιστωτικό σημείωμα θα λάβουν 681.542 φορολογούμενοι. Συνολικά θα τους επιστραφεί ποσό ύψους 183,18 εκατ. ευρώ ή διαφορετικά θα λάβουν επιστροφή ο καθένας κατά μέσο όρο 268 ευρώ.

Οσοι εκ των ανωτέρω φορολογουμένων έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών ή στην περίπτωση που είναι υπόχρεοι σε ΕΝΦΙΑ, δεν θα λάβουν επιστροφή φόρου, καθώς αυτή θα συμψηφιστεί με τις απαιτήσεις του Δημοσίου.

3 Οι μηδενικές δηλώσεις ανέρχονται σε 1.864.513. Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν το 48,42% όσων έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα.

Από την εκκαθάριση των δηλώσεων το Δημόσιο θα βάλει στα ταμεία του 1,28 δισ.ευρώ.

Πηγή: efsyn.gr

x

Δείτε επίσης

Online με το taxisnet οι ταμειακές μηχανές

Μέσα στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται να ξεκινήσει η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών με ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη