Αρχική ~ Δυτικη Μακεδονια ~ Ολοκληρωτική καταστροφή στους φασολοπαραγωγούς του Σισανίου από τη χαλαζόπτωση

Ολοκληρωτική καταστροφή στους φασολοπαραγωγούς του Σισανίου από τη χαλαζόπτωση

xalaziΟλοκληρωτική καταστροφή υπέστησαν οι καλλιεργητές φασολιών στο Σισάνι Βοΐου, από τη χαλαζόπτωση που έπληξε επί ένα τέταρτο της ώρας το χωριό την Κυριακή.

Ο καλλιεργητές, που έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας το πρωί στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην Κοζάνη, εκφράζουν φόβους ότι η φετινή παραγωγή είναι στον «αέρα», ενώ αυτό που τους προβληματίζει ακόμη περισσότερο είναι πως το νέο νομικό καθεστώς του ΕΛΓΑ δεν δικαιολογεί μετακινήσεις, οπότε δεν μπορούν να γίνουν οι εκτιμήσεις για τις ζημιές.

Όπως είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της κοινότητας Σισανίου Δημήτρης Ζόγου , σε κάποια χωράφια δεν θα υπάρχει καθόλου παραγωγή εφέτος! Η διάρκεια της χαλαζόπτωσης ήταν στα είκοσι λεπτά της ώρας, ενώ το χαλάζι που έπεσε ήταν χοντρό σαν καρύδι. Οι φασολοπαραγωγοί ζητούν να έρθουν άμεσα οι εκτιμητές στα χωράφια τους, ωστόσο σε αυτό υπάρχει πρόβλημα, όπως τους εξήγησε ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ.

Το ξακουστό φασόλι Σισανίου είναι προϊόν ΠΟΠ και η ποιότητά του είναι εξαιρετική. Σε περίπου  350 στρέμματα παράγονται περίπου 100 τόνοι φασόλια, από περίπου 50 καλλιεργητές, και εκφράζονται φόβοι πως η φετινή καταστροφή στη  παραγωγή θα  ολοκληρωτική.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο καλλιεργητής φασολιού Δημήτρης Κατσουγιάννης, από πλευράς των καλλιεργητών έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες αποτροπής χαλαζόπτωσης, ενώ το μείζων πρόβλημα είναι με τη μετακίνηση των υπαλλήλων για να γίνει η αυτοψία, για αυτό το λόγο και η διαμαρτυρία. Αν παρέλθει ο χρόνος, η ζημιά δεν θα φαίνεται, και είναι καταστροφική, είπε ο ίδιος.

Πηγή: prlogos.gr

x

Δείτε επίσης

Προβλήματα από την κακοκαιρία στη δυτική Μακεδονία

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τοπικές καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι, που έπληξαν περιοχές της δυτικής Μακεδονίας, ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη