Αρχική ~ Οικονομια ~ Ο εφιάλτης των «λουκέτων» επιστρέφει

Ο εφιάλτης των «λουκέτων» επιστρέφει

louketoΤη βαθιά πεποίθηση ότι το ζήτημα της Μαρινόπουλος αποτελεί την «κορυφή του παγόβουνου» των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, οι οποίες βλέπουν καθημερινά να δυσκολεύει ο αγώνας για την επιβίωσή τους, εκφράζουν πλέον ανοικτά τραπεζίτες και στελέχη της αγοράς.

Ακόμη και leaders στους κλάδους τους έρχονται πλέον αντιμέτωποι με μια δυσοίωνη πραγματικότητα, όπως έχει δημιουργηθεί από την απουσία ρευστότητας στην αγορά, την έκρηξη των υποχρεώσεων, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής οφειλών, την αρνητική ψυχολογία που έχουν διαμορφώσει τα φορο-μέτρα και την καθίζηση της κατανάλωσης.

Οι αριθμοί αποτυπώνουν την εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση. Στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαίου, για πρώτη φορά στην περίοδο της 7ετούς ύφεσης που βιώνει η χώρα, έκλεισαν περισσότερες επιχειρήσεις, όμως των νομικών μορφών, από όσες άνοιξαν. Συγκεκριμένα, με βάση το Γενικό Εμπορικό Μητρώο – ΓΕΜΗ, «κατέβασαν ρολά» συνολικά 15.435 επιχειρήσεις στο πεντάμηνο, αριθμός ο οποίος είναι αυξημένος κατά 45,87% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 όπου αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο 10.581 εταιρείες. Αντίστοιχα, στο ίδιο διάστημα, στο πρώτο πεντάμηνο της φετινής χρονιάς συστάθηκαν μόλις 12.486 επιχειρήσεις, όταν το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν είχαν ιδρυθεί 15.379 επιχειρήσεις.

Την κατάσταση επιδεινώνει η επερχόμενη «φορολαίλαπα» που αναμένεται να συρρικνώσει περαιτέρω τον ιδιωτικό τομέα. Η φοροδοτική ικανότητα έχει προ πολλού εξαντληθεί, γεγονός που αποτυπώνεται στις ολοένα αυξανόμενες απλήρωτες υποχρεώσεις των πολιτών αλλά και στο κύμα φυγής επιχειρήσεων στη Βουλγαρία και άλλες χώρες. Τα προβλήματα ρευστότητας που προκάλεσε η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και στην καταβολή της δόσης έχουν επιδράσει αρνητικά.

Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες εμφανίζονται αποφασισμένες να τελειώνουν με «επιχειρήσεις-ζόμπι» κατά τον χαρακτηρισμό της PwC, εταιρειών που απορροφούν περισσότερους πόρους από ότι παράγουν και έχουν αρνητική επίδραση στις χρηματοροές του συνόλου των εταιρειών. Οι τράπεζες έχουν ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για να ξεχωρήσει η «ήρα από το στάρι», καθώς αποτελεί αδήριτη ανάγκη να απελευθερούν κεφάλαια για να (ανα)χρηματοδοτηθούν υγιείς επιχειρήσεις, ώστα να επιστρέψει η οικονομία σε ανάπτυξη.

Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα πως το επόμενο διάστημα αναμένεται να είναι ένα από τα δυσκολότερα για τον ιδιωτικό τομέα, που έχει πληρώσει το βαρύτερο τίμημα σε αυτή την 7ετή οικονομική κρίση, με το 30% του ΑΕΠ να έχει χαθεί. Τα περιθώρια αντοχής επιχειρήσεων που μέχρι σήμερα έχουν καταφέρει, με τον έναν τρόπο ή τον άλλον, να παραμείνουν ζωντανές, όπως η «Ηλεκτρονική», είναι πιθανόν να εξανληθούν, προσθέτοντας και νέα ονόματα σε αυτό το θλιβερό «προσκλητήριο» λουκέτων στην αγορά.

Ήδη σε αυτή τη λίστα έχουν προστεθεί τους τελευταίους μήνες η ΒΙΣ της οικογένειας Φιλίππου, η Σόφτεξ της Bolton Group, η ΙΜΑΣ της ContiTech, η Makro Hellas Cash and Carry της γερμανικής Metro Group που αποχώρησε από την Ελλάδα, η Hellenic Steel της ιταλικής ILVA, η Groupon της ομώνυμης πολυεθνικής, η Σέλμαν, η ΒΙΑΜΥΛ, η Φιλκεραμ Johnson και πιο πρόσφατα τα βιβλιοπωλεία «Παπασωτηρίου», η εταιρεία security «Πυρσός», ενώ εταιρείες όπως η ΦΑΓΕ αποφάσισαν το κλείσιμο εργοστασίων τους. Ήδη η Βερόπουλος, πέμπτος μεγαλύτερος παίκτης στην αγορά των σουπερμάρκετ μέχρι πρότινος, αποτελεί παρελθόν, και η εξαγορά της από τον όμιλο Παντελιάδη (Μetro) αποσόβησε ένα “λουκέτο”, ουδείς όμως μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τι θα συμβεί στην περίπτωση της Μαρινόπουλος η οποία αποτελεί περίπτωση «too big to fail» για το σύνολο της εγχώριας οικονομίας.

Και όλα αυτά όταν ακόμη και ο ΣΕΒ έχει εστιάσει στην πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και την αναιμική αύξηση της απασχόλησης, την ώρα που οι επικείμενες αυξήσεις στη φορολογία και περικοπές των συντάξεων, αυξάνουν τις πιέσεις στο διαθέσιμο εισόδημα, την κατανάλωση και τις λιανικές πωλήσεις.

Πηγή: economy365.gr

x

Δείτε επίσης

Online με το taxisnet οι ταμειακές μηχανές

Μέσα στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται να ξεκινήσει η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών με ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη