Αρχική ~ Τεχνολογια ~ Ο ανθρώπινος παράγοντας, η «ανασφάλεια» των υπολογιστικών συστημάτων

Ο ανθρώπινος παράγοντας, η «ανασφάλεια» των υπολογιστικών συστημάτων

socengΜια μέρα του 1978, ο νεαρός τότε Στάνλεϊ Μάρκ Ρίφκιν πήγε στο κέντρο ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων της Security Pacific National Bank του Λος Άντζελες. Από εκεί το προσωπικό έστελνε και δεχόταν πολλά δισεκατομμύρια δολαρίων την ημέρα.

Ο ίδιος εργαζόταν για μια εταιρεία που είχε αναλάβει να κατασκευάσει ένα σύστημα αντιγράφων ασφαλείας για τα δεδομένα του κέντρου ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων, στην περίπτωση που ο κεντρικός υπολογιστής πάθαινε κάποια ζημιά. Αυτό του έδινε τη δυνατότητα πρόσβασης στις διαδικασίες των χρηματικών μεταφορών. Είχε μάθει ότι τα στελέχη που είχαν τη δικαιοδοσία να παραγγέλνουν μεταφορές χρημάτων έπαιρναν κάθε μέρα έναν μυστικό κωδικό που τον χρησιμοποιούσαν όταν καλούσαν το κέντρο μεταφοράς.

Στο κέντρο μεταβιβάσεων οι υπάλληλοι δεν έκαναν τον κόπο να απομνημονεύουν τον κωδικό της κάθε μέρας: τον έγραφαν σε ένα χαρτάκι και τον έβαζαν σε κάποιο σημείο ώστε να μπορούν να τον βλέπουν εύκολα. Εκείνη την ημέρα, ο Ρίφκιν επισκέφθηκε το κέντρο με απώτερο σκοπό να ρίξει μια ματιά σ’ αυτό το χαρτάκι.

Φτάνοντας στο κέντρο μεταβιβάσεων, κράτησε δήθεν κάποιες σημειώσεις σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας για να βεβαιωθεί, υποτίθεται, ότι το σύστημα αντιγράφων που ετοίμαζαν θα μπορούσε να ενσωματωθεί χωρίς πρόβλημα με το κυρίως σύστημα. Στο μεταξύ διάβασε, χωρίς να γίνει αντιληπτός τον κωδικό ασφαλείας της ημέρας από το εν λόγω χαρτάκι και τον απομνημόνευσε. Μερικά λεπτά αργότερα έφυγε.

Σύμφωνα με μαρτυρία του ίδιου, ένιωθε ήδη σαν να είχε κερδίσει τον πρώτο αριθμό του λαχείου.

Κατευθύνθηκε σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο στην έξοδο του κτιρίου και τηλεφώνησε στο κέντρο μεταφοράς χρημάτων. Αλλάζοντας ρόλους, ο Στάνλεϊ Ρίφκιν δεν ήταν πλέον ο τραπεζικός σύμβουλος, αλλά ο κύριος Μαρκ Χάνσεν, μέλος του Διεθνούς Τμήματος της τράπεζας.

Κάποια πηγή αναφέρει ότι ο διάλογος που ακολούθησε ήταν ο εξής:

«Γειά σας, είμαι ο Μάικ Χάνσεν από το Διεθνές». Η κυρία που απάντησε στο τηλέφωνο του ζήτησε τον αριθμό του γραφείου του. Ήταν κάτι που είχε προβλέψει και δεν τον δυσκόλεψε καθόλου: «286», της είπε. Η κοπέλα μετά ρώτησε: «Εντάξει, τον κωδικό σας, παρακαλώ». Η αδρεναλίνη έκανε την καρδιά του να χτυπάει γρήγορα αλλά της απάντησε ήρεμα «4789». Μετά έδωσε τις οδηγίες για τη μεταφορά των χρημάτων. «Δέκα εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες δολλάρια ακριβώς» στην εταιρεία Irving Trust της Νέας Υόρκης σε πίστωση της τράπεζας Wozchod Handels της Ζυρίχης όπου είχε ήδη ανοίξει λογαριασμό.

Η κοπέλα τότε είπε: «Εντάξει, κράτησα τα στοιχεία. Και τώρα θα ήθελα να μου δώσετε τον αριθμό Διατμηματικών Διακανονισμών». Αυτή την ερώτηση δεν την είχε προβλέψει, καθώς είχε ξεφύγει από την έρευνά του. Τον έλουσε κρύος ιδρώτας όμως κατάφερε να παραμείνει ψύχραιμος και συμπεριφέρθηκε σαν να μην έτρεχε τίποτα. Αμέσως απάντησε: «Μισό λεπτό να δω… θα σας πάρω αμέσως σε λίγο». Άλλαξε και πάλι προσωπικότητα, κάλεσε ένα άλλο τμήμα της τράπεζας, ισχυριζόμενος αυτή τη φορά ότι ήταν υπάλληλος του γραφείου μεταβιβάσεων. Κατάφερε να πάρει τον αριθμό που του έλειπε και ξανακάλεσε την κοπέλα.

Εκείνη έγραψε τον αριθμό και είπε: «Ευχαριστώ πολύ», με ένα εξαιρετικά ειρωνικό ύφος.

Μερικές μέρες αργότερα, ο Ρίφκιν πήρε το αεροπλάνο, πήγε στην Ελβετία, πήρε τα χρήματα με τα οποία αγόρασε μια σακούλα διαμάντια. Επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες περνώντας το τελωνείο με τις πέτρες κρυμμένες σε μια ζώνη. Είχε καταφέρει να κάνει τη μεγαλύτερη ληστεία στην ιστορία κι αυτό χωρίς να χρησιμοποιήσει όπλο, ούτε καν υπολογιστή. Το FBI δεν είχε αρκετές αποδείξεις για τη σύλληψή του. Τον συνέλαβαν αργότερα για άλλο αδίκημα, για το οποίο παραδέχτηκε την ενοχή του. Η απάτη του καταγράγηκε στα Ρεκόρ Γκίνες. Ο Στάνλεϊ Ρίφκιν είχε χρησιμοποιήσει τις δεξιότητες και την τεχνική που σήμερα ονομάζουμε Κοινωνική Μηχανική.

Πηγή: scienceandtechnology.gr

x

Δείτε επίσης

Παραμένει ακριβό το mobile internet στην Ελλάδα

Εξαιρετικά ακριβό παραμένει το mobile internet στην Ελλάδα ειδικά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη