Αρχική ~ Δυτικη Μακεδονια ~ Κοζάνη: Το εξασθενές χρώμιο προϋπήρχε σύμφωνα με μελέτη του ΑΠΘ

Κοζάνη: Το εξασθενές χρώμιο προϋπήρχε σύμφωνα με μελέτη του ΑΠΘ

meletiΗ παρουσία εξασθενούς χρωμίου στο υπόγειο νερό ύδρευσης των δημοτικών διαμερισμάτων Ακρινής- Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου του Δήμου Κοζάνης, προϋπήρχε και οφείλεται σε φυσικά αίτια. Ωστόσο οι αυξημένες τιμές του εξασθενούς χρωμίου στο νερό φαίνεται να επηρεάζονται και από την ύπαρξη της τέφρας λόγω των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ.

Αυτό προκύπτει συμπερασματικά, από το πεντακοσίων σελίδων πόρισμα του ερευνητικού έργου που εκπόνησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την εκτίμηση της προέλευσης του εξασθενούς χρωμίου στο υπόγειο νερό ύδρευσης της περιοχής. Το εξασθενές χρώμιο, που είναι επικίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό, προϋπήρχε στα υπόγεια νερά της λεκάνης Σαριγκιόλ και δεν είχε εντοπιστεί για χρόνια γιατί δεν έγιναν οι απαραίτητες μετρήσεις από τους  Δήμους εφόσον δεν προβλεπόταν από τη νομοθεσία.

Ο επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Γεωολογίας του ΑΠΘ Νικόλαος Καντηράνης δήλωσε πως καθοριστικός επιβαρυντικός παράγοντας για την παρουσία εξασθενούς χρωμίου στο νερό της περιοχής είναι η τέφρα, που προέρχεται από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ. Τα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου, που  εκπόνησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για λογαριασμό της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Δήμου Κοζάνης και ΔΕΥΑΚ για τον εντοπισμό της  προέλευσης του εξασθενούς  χρωμίου στο υπόγειο νερό ύδρευσης των δημοτικών διαμερισμάτων Ακρινής, Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου του Δήμου Κοζάνης, παρουσιάστηκαν χθες Τετάρτη 29/06/16 στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα η ΔΕΗ μόλις δυο ημέρες πριν ανακοίνωσε τα αποτελέσματα μελέτης από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην οποία αναφερόταν πως  είναι «αμελητέα η επίδραση της απόθεσης τέφρας στις αυξημένες συγκεντρώσεις χρωμίου στα υπόγεια νερά της λεκάνης Σαριγκιόλ» και πως «οι αυξημένες συγκεντρώσεις χρωμίου  στα υπόγεια νερά της λεκάνης Σαριγκιόλ, είναι το σύνθετο συνδυαστικό αποτέλεσμα της επίδρασης φυσικών και ανθρωπογενών παραγόντων στην ευρύτερη περιοχή.

Υπήρξαν μάλιστα αντεγκλήσεις που εξέφρασαν από την μια επιστήμονες της ΔΕΗ και του ΙΓΜΕ και από την άλλη οι καθηγητές του ΑΠΘ. Όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος κ. Αριστοτέλης Πουτακίδης το σημαντικό είναι να υπάρξει συνεργασία και των δυο επιστημονικών ομάδων και να υπάρξει η καλύτερη δυνατή λύση προς επίλυση του ζητήματος. Το εν λόγω πρόβλημα προέκυψε το  2013 όταν εντοπίστηκαν υπερβάσεις στα επίπεδα χρωμίου στο πόσιμο νερό των τριών δημοτικών διαμερισμάτων και η μελέτη κράτησε, λόγω της δυσκολίας της, περισσότερο από 2 χρόνια. Ενώ όσον αφορά στην ποιότητα του νερού δεν τίθεται πλέον θέμα καθώς η υδροδότηση των οικισμών γίνεται από άλλο σημείο και συγκεκριμένα από τις πηγές της Ζωοδόχου πηγής.

Πηγή: ert.gr

x

Δείτε επίσης

Για εικονικά έργα παραπέμπεται σε δίκη ο πρώην νομάρχης Γρεβενών

Την παραπομπή του πρώην νομάρχη και δημάρχου Γρεβενών, Δημοσθένη Κουπτσίδη, καθώς και του επιχειρηματία Δημήτρη ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη