Αρχική ~ Βορειο Αιγαιο ~ Ικαρία: 2ο μουσικολογικό συνέδριο

Ικαρία: 2ο μουσικολογικό συνέδριο

ikaria synedrioΤο Φεστιβάλ Ικαρίας οργανώνει το 2ο Μουσικολογικό συνέδριο στην Ικαρία 24, 25, 26 Ιουνίου 2016 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου στον Άγιο Κήρυκο, με θέμα την μουσική, τα τραγούδια και τους χορούς του νησιού.
Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος αναγνωρισμένοι επιστήμονες και μελετητές της παραδοσιακής μουσικής των διαφόρων περιοχών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και προπάντων των νησιών του Αιγαίου και των ακτών της Μικράς Ασίας.

Το πρόγραμμα ξεκινάει την Παρασκευή 24/6 όπου στις 5:30 μ.μ. θα έχουμε την έναρξη των εργασιών από τον Πρόεδρο του Συνεδρίου Θ. Φ. Σπέη στην συνέχεια χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο κ. Στέλιος Σταμούλος, Δήμαρχος Ικαρίας, ο κ. Δημήτρης Θέμελης Επίτιμος Πρόεδρος του Συνεδρίου και ο κ. Σταμάτης Βασίλαρος, Πρόεδρος «Ικαριακών Δρώμενων-Φεστιβάλ Ικαρίας»

Στις 6.30 μ.μ. ο κ. Θεμιστοκλής Σπέης θα κάνει την εισαγωγή απαντώντας στο ερώτημα: Γιατί ένα καινούργιο Μουσικολογικό Συνέδριο γύρω από τον Ικαριώτικο Χορό και τη Μουσική του.

Στις 7.00 μ.μ. ο κ. Δ. Θέμελης, Ομότιμος Καθηγητής Αριστοτελείου Παν/μιου Θεσ/νίκης θα μιλήσει για την: Παραδοσιακή και Έντεχνη Ελληνική Μουσική

Το Σάββατο 25/6 το πρόγραμμα ξεκινάει στις 10.00 π.μ. με τον κ. Μ. Φ. Δραγούμη, Μουσικολόγος, Διευθυντής του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου, Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών θα μιλήσει για τις εμπειρίες του: Ηχογραφώντας για το Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο

Στις 10:45 Οι Μουσικολόγοι – Μουσικοί κ.κ. Πεφάνης Λ. και Φευγάλας Σ. θα μιλήσουν για τον: Ικαριώτικο Οργανικό Σκοπό – Μορφολογική, Τροπική και Υφολογική Ανάλυση Μουσικών Καταγραφών.

Στις 11:45 ο κ. Θανάσης Μωραΐτης, Τραγουδιστής – Συνθέτης – Ερευνητής, Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο θα μιλήσει για τους: Αρβανίτες και τα Αρβανίτικα Τραγούδια στην Ελλάδα και την Κάτω Ιταλία.

Στις 3:30 μ.μ. ο κ. Γ. Λυκεσάς, Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα παρουσιάσει την: Εθνολογική Έρευνα για την Μουσικολογική Παράδοση της Ικαρίας

Στις 4:30 μ.μ ο κ. Λεωνίδας Εμπειρίκος, Ιστορικός, Συνεργάτης του Μουσικού
Λαογραφικού Αρχείου θα μιλήσει για τους: Διαλέκτους και την Μουσική στο Αιγαίο
Στις 5:30 μ.μ. η δ. Μ. Μπαρέλη – Γαγλία, Κοινωνική Ανθρωπολόγος θα μιλήσει για: Τα Πανηγύρια της Ικαρίας

Και τέλος την Κυριακή 26/6 από τις 9:30 μέχρι 11:00 θα γίνει συζήτηση και θα βγουν τα συμπεράσματα γύρω από τα θέματα του συνεδρίου και τις εισηγήσεις των συνέδρων, απαντώντας και στο ερώτημα: Έχει το θέμα του Ικαριώτικου χορού και της μουσικής του εξαντληθεί ή χρειάζεται επιπρόσθετη δουλειά -έρευνα και αν ναι, τι είδους;

Πηγή: ert.gr

x

Δείτε επίσης

Πάνω από 100 πρόσφυγες εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή της Σάμου

Εκατόν δεκατρείς πρόσφυγες που επέβαιναν σε δύο πνευστές λέμβους εντοπίστηκαν και διασώθηκαν στη θαλάσσια περιοχή ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη