Αρχική ~ Διεθνη ~ Το Brexit στο μικροσκόπιο 60 κεντρικών τραπεζιτών

Το Brexit στο μικροσκόπιο 60 κεντρικών τραπεζιτών

brexitΤο Brexit και οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι που συνδέονται με αυτό θα βρεθούν αύριο στο επίκεντρο της 86ης Ετήσιας Διάσκεψης της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements – BIS) στη Βασιλεία της Ελβετίας.

Περίπου 60 κεντρικοί τραπεζίτες από όλο τον κόσμο μεταξύ των οποίων ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney, η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi θα εξετάσουν την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και τις «ευελιξίες» που υπάρχουν πλέον στο μέτωπο της νομισματικής πολίτικης.

Στη συνεδρίαση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών θα μετέχει και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος από την Παρασκευή το πρωί βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με ομολόγους του σε σχέση με τις επιλογές για την αναχαίτιση των όποιων πιθανών κινδύνων απορρέουν από το κλίμα που προκαλεί η επικράτηση του Brexit.

Στη βάση αυτή στη διάσκεψη της BIS θα εξετασθούν οι δεσμεύσεις της Τράπεζας της Αγγλίας, της Fed και της ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα και τον περιορισμό της υπερβολικής χρηματοοικονομικής αστάθειας. Οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται να επιβεβαιώσουν τη δέσμευση τους για την παροχή ρευστότητας σε δολάρια μέσω συμφωνιών ανταλλαγής (swap), εφόσον χρειαστεί, για να αντιμετωπιστούν πιέσεις στις διεθνείς αγορές χρηματοδότησης που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει άμεσα το επιτόκιό της στο μηδέν, από 0,5% σήμερα, και θα αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς τίτλων  κατά 50 δισ. στερλίνες από τον Αύγουστο. Στις ΗΠΑ τα σχέδια της Fed για αύξηση των επιτοκίων θα καθυστερήσουν περαιτέρω, καθώς το βρετανικό δημοψήφισμα βαραίνει στην απόφαση να μην προχωρήσει η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. .

Τέλος, και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες θα βρεθούν στο επίκεντρο της διάσκεψης της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, καθώς η ενδυνάμωση του δολαρίου, η αισθητή αποδυνάμωση του ευρώ και μεγάλη πτώση της στερλίνας μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του βρετανικού δημοψηφίσματος αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις Ευρωζώνης, ΗΠΑ και Βρετανίας και να έχουν δευτερογενείς επιδράσεις και σε αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως αυτής της Κίνας.

Πηγή: insider.gr

x

Δείτε επίσης

Πάνω από 1.000.000 οι αναπάντητες αιτήσεις ασύλου στην Ευρώπη

Περισσότεροι από 1,1 εκατ. άνθρωποι από τους συνολικά 2,2 εκατ. που έχουν καταθέσει αίτηση για ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη