Αρχική ~ Οικονομια ~ Αυξημένος ο δανεισμός σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις τον Μάιο

Αυξημένος ο δανεισμός σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις τον Μάιο

ektΕπιταχύνθηκε η ανάπτυξη του δανεισμού εταιριών και νοικοκυριών της ευρωζώνης τον περασμένο μήνα, ενώ η ευρύτερη μέτρηση κυκλοφορίας του χρήματος εμφάνισε εξίσου άνοδο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όπως μάλιστα τονίζει το Reuters, τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι συνεχίζεται η άτονη ανάκαμψη του δανεισμού

Ο δανεισμός σε εταιρίες ενισχύθηκε κατά 1,4% σε ετήσια βάση το Μάιο, άνω της ανάγνωσης 1,2% του προηγούμενου μήνα. Ο δανεισμός των νοικοκυριών επίσης αυξήθηκε κατά 1,6%, έναντι ανόδου 1,5% τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της μέτρησης Μ3 για την κυκλοφορία του χρήματος στην ευρωζώνη, η οποία συχνά αποτελεί ένδειξη μελλοντικής οικονομικής δραστηριότητας, εμφάνισε άνοδο 4,9% από 4,6% τον προηγούμενο μήνα. Το ποσοστό ξεπέρασε τις προσδοκίες για 4,8%.

Η ανάπτυξη του Μ3 -η οποία περιλαμβάνει αντικείμενα όπως καταθέσεις με μεγαλύτερες διάρκειες, εκμεταλλεύσεις σε money market funds και κάποια άλλα χρεόγραφα- έφτασε σε peak στο 5,4% τον Απρίλιο του 2015 και έχει παραμείνει σταθερή ή έχει χαλαρώσει ελαφρώς από τότε.

Στο μεταξύ, η ΕΚΤ προσπαθεί το τελευταίο διάστημα να τονώσει το δανεισμό και την περασμένη εβδομάδα προσέφερε στις τράπεζες έναν νέο γύρο εξαιρετικά φθηνών δανείων, με την ελπίδα να πυροδοτήσει δανεισμό και επενδύσεις και άρα υψηλότερη ανάπτυξη και πληθωρισμό.

Πηγή: insider.gr

x

Δείτε επίσης

Το κράτος αδειάζει τα ταμεία των Δήμων… Ζητά μεταφορά των διαθέσιμων στην Τράπεζα Ελλάδος

Φωτιές βάζει η κυβέρνηση, για μία ακόμη φορά, στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς απαιτεί ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη