Αρχική ~ Πελοποννησος ~ Αδιαφορία για τις φορολογικές δηλώσεις

Αδιαφορία για τις φορολογικές δηλώσεις

eforiaΑδιαφορούν για την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της Ηλείας, αφού η έλλειψη ρευστότητας οδηγεί στην απογοήτευση και στην αναβλητικότητα για να μην έρθει η ώρα της πληρωμής του φόρου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΕΛΦΕΕ) Ηλείας, μόνο το 60% των φυσικών προσώπων έχει υποβάλει δήλωση, ενώ στα νομικά πρόσωπα το ποσοστό μετά βίας αγγίζει το 20%!

Αδιαφορούν για την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της Ηλείας, αφού η έλλειψη ρευστότητας οδηγεί στην απογοήτευση και στην αναβλητικότητα για να μην έρθει η ώρα της πληρωμής του φόρου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΕΛΦΕΕ) Ηλείας, μόνο το 60% των φυσικών προσώπων έχει υποβάλει δήλωση, ενώ στα νομικά πρόσωπα το ποσοστό μετά βίας αγγίζει το 20%!

«Παρότι σε 7 μέρες λήγει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ο κόσμος δείχνει αδιαφορία. Τέτοια περίοδο τα προηγούμενα χρόνια ήμασταν στο 85-90% στα φυσικά πρόσωπα, ενώ φέτος είμαστε οριακά στο 60%. Στις επιχειρήσεις η κατάσταση είναι απογοητευτική, μόλις 10-20%», δηλώνει στην εφ. «Πατρίς» ο πρόεδρος της ΕΛΦΕΕ Ηλείας, Διον.Χαμεζόπουλος, εξηγώντας ότι ο βασικός λόγος δεν είναι η… συνήθης ελληνική ολιγωρία, αλλά το αίσθημα απογοήτευσης στους πολίτες.

«Ο κόσμος σκέφτεται ότι αν κάνει δήλωση, θα του έρθει εκκαθαριστικό να πληρώσει, κάτι που επιφέρει απελπισία και θυμό. Παρά την υποχρέωσή του, θέλει να το αναβάλει όσο το δυνατόν περισσότερο, μήπως και αποκτήσει τη στοιχειώδη ρευστότητα», επισημαίνει ο κ.Χαμεζόπουλος.

Η «θηλιά» στις επιχειρήσεις

Στα νομικά πρόσωπα η κατάσταση είναι απελπιστική, αφού η έλλειψη ρευστότητας και η υπάρχουσα νομοθεσία, με τη σύνδεση υποβολής-καταβολής, αποθαρρύνει τους υπόχρεους να κάνουν δήλωση.

Όπως αναλύει ο κ.Χαμεζόπουλος, εδώ και δύο χρόνια δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία καταβολής της α’ δόσης και η υποβολή της δήλωσης έχει συνδεθεί με την καταβολή του φόρου.

«Οι επιχειρήσεις, με το που θα κάνουν τη δήλωση, την επόμενη μέρα θα κληθούν να πληρώσουν, για αυτό και το αναβάλλουν διαρκώς ένεκα της τεράστιας έλλειψης ρευστότητας, προσδοκώντας παράλληλα στην παράταση των δηλώσεων, ώστε να βρουν χρήματα», σημειώνει ο κ.Χαμεζόπουλος.

Η παράταση για τα νομικά πρόσωπα θεωρείται πολύ πιθανή, αφού το σύστημα άνοιξε μόλις στις 8 Ιουνίου και θεωρείται απίθανο να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι δηλώσεις ως τις 30 Ιουνίου. Όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα, η α’ δόση του φόρου εισοδήματος, όπως αναφέρει ο κ.Χαμεζόπουλος, είναι στις 29 Ιουλίου, συνεπώς το σύστημα είναι πολύ πιθανό να παραμείνει ανοιχτό ακόμα και μετά τις 30 Ιουνίου.

«όποτε κι αν υποβληθεί η δήλωση, στις 29 Ιουλίου θα κληθούν να πληρώσουν, συνεπώς η παράταση είναι πιθανή», εκτιμά ο κ.Χαμεζόπουλος.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, έχουν υποβληθεί δηλώσει από περίπου 3,7 εκατ. πρόσωπα και απομένουν περίπου 3 εκατ. ακόμα. Στα νομικά πρόσωπα τα στατιστικά δεδομένα  είναι δραματικά, καθώς σε σύνολο 260.000 έχουν υποβληθεί μόλις 17.000 δηλώσεις.

Πηγή: patrisnews.com

x

Δείτε επίσης

Πελοπόννησος: Σε κινητοποίηση για τον Ιό του Δυτικού Νείλου

Εκτεταμένοι είναι οι ψεκασμοί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με στόχο την καταπολέμηση του ιού του Δυτικού ...

Η Πολιτική Επιθεώρηση "Ανάποδα", αναζητά συνεργάτες. Απόρριψη